- kaczka - około 1.5 kilo
- jabłka - 3 duże sztuki
- olej  - 1 łyżka stołowa- przyprawy: pieprz czarny, sól, papryka słodka.
Kaczkę  dokładnie myjemy w zimnej wodzie, osuszamy, smarujemy z każdej strony olejem. 
Posypujemy przyprawami, też w środku. Tak przygotowaną kaczkę wkładamy do naczynia żaroodpornego w całości. 
Jabłka myjemy.
Obieramy ze skórki, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki.
Naczynie
 przykrywamy pokrywką i pieczemy 45 minut w temperaturze 200 C. Po tym 
czasie otwieramy naczynie, wkładamy do kaczki pokrojone jabłka i pieczemy kolejne 45 minut. 
Kaczka wyszła idealnie, chrupiąca i rozpływająca się w ustach.
Gorącą kaczkę porcjujemy i podajemy z dodatkami na obiad. Ja podałam z zieloną szparagowa fasolką, buraczkami czerwonymi i ryżem. SMACZNEGO.
Stopień trudności: bardzo łatwe
Z jabłuszkami też smakowała wyśmienicie.
 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz