środa, 5 sierpnia 2015

Kaczka pieczona z jabłkami


Co bę
dzie potrzebne:

- kaczka - około 1.5 kilo
- jabłka - 3 duże sztuki
- olej  - 1 łyżka stołowa
- przyprawy: pieprz czarny, sól, papryka słodka.



Kaczkę  dokładnie myjemy w zimnej wodzie, osuszamy, smarujemy z każdej strony olejem. 
 
 
Posypujemy przyprawami, też w środku. Tak przygotowaną kaczkę wkładamy do naczynia żaroodpornego w całości. 


Jabłka myjemy.


Obieramy ze skórki, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki.


Naczynie przykrywamy pokrywką i pieczemy 45 minut w temperaturze 200 C. Po tym czasie otwieramy naczynie, wkładamy do kaczki pokrojone jabłka i pieczemy kolejne 45 minut. 



  

Kaczka wyszła idealnie, chrupiąca i rozpływająca się w ustach.
Gorącą kaczkę porcjujemy i podajemy z dodatkami na obiad. Ja podałam z zieloną szparagowa fasolką, buraczkami czerwonymi i ryżem. SMACZNEGO.
Stopień trudności: bardzo łatwe
 



Z jabłuszkami też smakowała wyśmienicie.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz