Co będzie potrzebne:
- bataty - ziemniaki słodkie - 2 duże sztuki
- olej do smażenia
Bataty obieramy ze skórki, całe płuczemy w zimnej wodzie.
Bataty kroimy w paski o przekroju kwadratu, tak około 1 na 1 cm.
Frytki płuczemy w zimnej wodzie, (unikniemy w ten sposób sklejania się ziemniaków podczas smażenia), pozostawiamy do odcieknięcia.
Olej we
frytkownicy rozgrzewamy do temperatury 190 C, do sitka wkładamy surowe
frytki, smażymy około 15 minut na złoty kolor. Jeszcze gorące
przekładamy na talerz. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Ja do frytek z batatów podałam smażonego dorsza, smak słodkich ziemniaków i słodkiej ryby bardzo mi pasował. Polecam.
Frytownicy czyli czymś do frytowania (smażenia w głebokim tłuszczu) a nie frytkowbicy
OdpowiedzUsuń