poniedziałek, 1 grudnia 2014

Jajko zapiekane w pomidorze


Co będzie potrzebne: 
- jajka - 3 sztuki
- pomidor malinowy - 3 sztuki
- sól gruboziarnista
- pieprz czarny świeżo mielony
- koperek

Pomidory zaparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki.


Delikatnie wydrążamy środki, wyjmujemy gniazda nasienne.


Do każdej pomidorowej miseczki wybijamy po jednym jajku. Solimy odrobinę i posypujemy pieprzem.


Piekarnik nagrzewamy do 220 C, wkładamy do niego foremkę z pomidorkami i pieczemy około 15 minut. Białko powinno być ścięte a żółtko jeszcze płynne. Ja przetrzymałam odrobinę za długo, żółtko nie było tak płynne jak chciałam, ale i tak przekąska wyszła smaczna. Jajka w takiej postaci robiłam pierwszy raz, ale na pewno je jeszcze powtórzę. 


Gorące pomidorki przekładamy na talerz, posypujemy koperkiem i podajemy. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz