poniedziałek, 1 grudnia 2014

Naleśniki w syropie pomarańczowym


Co będzie potrzebne: 

Na ciasto naleśnikowe:
- jaja- 1 sztuka
- mąka - 1 szklanka
- mleko - 1/2 szklanki
- przegotowana woda - 1/2 szklanki
- sól - szczypta 
- cukier - 1/2 łyżeczki
- olej - 1 łyżka do smażenia

Dodatkowo:
- pomarańcze - 4 sztuki
- cukier - 3 łyżki
- masło prawdziwe - 1 łyżka

Wszystkie składniki potrzebne na ciasto naleśnikowe: jajo, mąka, mleko, woda, sól, cukier wrzucamy do miski i miksujemy robotem do uzyskania gładkiego ciasta. Powinno być dość rzadkie. Smażymy cieniutkie naleśniki.


Naleśniki składamy.


Robimy syrop.
Z pomarańczy ocieramy skórkę a sok wyciskamy.
Na czystą patelnię wysypujemy trzy łyżki cukru, dodajemy 1/4 soku wyciśniętego z pomarańczy i otartą całą skórkę pomarańczową. 


Smażymy kilka minut ciągle mieszając, aż płyn zgęstnieje i zbrązowieje. Do takiego sosu dolewamy pozostały sok z pomarańczy, mieszamy, chwilę smażymy, tak około 3 minuty. Do syropu wkładamy naleśniki.


Smażymy chwilę i przekładamy na drugą stronę.


Naleśniki podajemy gorące z plastrem pomarańczy, są przepyszne, słodkie i mocno pomarańczowe.
SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz