poniedziałek, 1 grudnia 2014

Cukinia kulista - faszerowana mięsem z warzywami


Co będzie potrzebne: 
- cukinie kuliste - 5 sztuk
- cebula - 2 sztuki
- papryka czerwona - 1 sztuka
- marchew - 1 sztuka
- pomidor - 1 duży
- mięso mielone wieprzowe - 30 dkg
- olej do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, przyprawa do mięsa mielonego


Cukinia to warzywo które ostatnio bardzo polubiłam. Dostałam w sklepie takie piękne okrągłe odmiany dyni zwyczajnej popularnie nazywanej cukinią. Jest to odmiana idealna do nadziewania i zapiekania. Jej owoce są najsmaczniejsze gdy osiągną ok 8 cm średnicy.


Cukinie myjemy w zimnej wodzie, odcinamy górę i wydrążamy środki.


Cebulę obieramy z łupinek, przekrawamy na pół i kroimy w drobną kostkę. Pomidora również obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, tak samo paprykę czerwoną.


Marchew myjemy, tarkujemy na grubych oczkach.



Mięso mielone przekładamy na patelnię.


Przyprawiamy wszystkimi przyprawami, dokładnie mieszamy i podsmażamy ciągle mieszając. 
Do podsmażonego mięsa dokładamy cebulę, pomidora, marchew i paprykę. Wszystko mieszamy i smażymy jeszcze 10 minut. Farsz gotowy.


Wydrążone cukinii układamy w naczyniu żaroodpornym, napełniamy farszem. 



Każdą napełnioną cukinię przykrywamy kapelusikiem.
Cukinie zapiekamy w piekarniku 40 minut. Temperatura 200 C.
Ciepłe podajemy jako samodzielne danie.
SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz