środa, 28 sierpnia 2013

Kotlety z szynki w sosie ze smażonej cebuli


Co będzie potrzebne: 

- szynka - 700 g
- cebula - 5 sztuk
- przyprawy: sól, pieprz czarny
- mąka - 5 łyżek
- olej do smażenia


Szynkę myjemy w zimnej wodzie. Kroimy w plastry grubości około 1 centymetra. Rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Solimy i posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Tak przygotowane kotlety obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.


Cebulę obieramy z łupinek, kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, przekładamy cebulę, solimy i  podsmażamy na złoty kolor.

Usmażoną cebulę zasypujemy łyżką mąki, mieszamy i krótko przesmażamy. Na patelnię wlewamy szklankę wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut. Do powstałego sosu cebulowego przekładamy kotlety i całość dusimy 15 minut. Gotowe kotlety z sosem  podaję z gotowanymi ziemniakami i ogórkami curry. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz