środa, 28 sierpnia 2013

Udźce z kurczaka pieczone z marchewką i porem


Co bę
dzie potrzebne:


- udźce z kurczaka - 1 i 1/2 kilo
- marchew - 4 sztuki
- por - 1 duży
- śmietana 18% - 100 ml
- olej  - 2 łyżki stołowe
- przyprawy: sól ziołowa, pieprz, papryka słodka, curry 



Udźce  myjemy w zimnej wodzie, wkładamy do garnka. Sypiemy do niego około łyżeczki curry, łyżeczki słodkiej papryki, szczyptę pieprzu i soli. Wlewamy 2 łyżki oleju i wszystko dokładnie mieszamy aby pokryć kurczaka przyprawami z każdej strony.  



Marchew i por obieramy i myjemy w zimnej wodzie. Warzywa kroimy w cienkie plasterki.


Tak przygotowanego kurczaka razem z warzywami wkładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy szklanką wody, przykrywamy pokrywką i pieczemy 45 minut w temperaturze 200 C. Po tym czasie otwieramy naczynie, wlewamy śmietanę, mieszamy i wkładamy jeszcze na 15 minut. 

Ja najbardziej lubię go podawać z tłuczonymi ziemniakami, dla mnie ta potrawa to "smak dzieciństwa". SMACZNEGO.
Stopień trudności: bardzo łatwe


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz