Co będzie potrzebne:
- ziemniaki - 4 duże
- marchew - 2 sztuki
- pietruszka - 2 sztuki
- seler - 1/2 lub jeden mały
- cebula - jedna sztuka
- por - 1/2 sztuki
- korpus z kurczaka - 1 sztuka
- sól, pieprz kolorowy ziarnisty,
- liść laurowy, ziele angielskie
- kostka drobiowa, wołowa - po 1 sztuce
- kasza jęczmienna - 1 woreczek
Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w drobna kostkę.
Włoszczyznę myjemy i obieramy. Korpus z kurczaka myjemy i czyścimy w środku.
Marchew, seler i pietruszkę tarkujemy na dużych oczkach.
Do dużego garnka wkładamy cebulę i por w całości. Dodajemy wcześniej przygotowaną marchew, pietruszkę i seler, oraz pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Wkładamy umyty korpus z kurczaka. Torebkę z kaszą rozrywamy i również dodajemy do garnka. Na koniec całość przyprawiamy.
Po około godzinie z zupy wyjmujemy korpus, liście laurowe i warzywa których nie lubicie jeść. Gotową zupę podajemy ciepłą z kawałkiem bułeczki. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz