środa, 28 sierpnia 2013

Krupnik z kaszy jęczmiannej


Co będzie potrzebne: 

- ziemniaki - 4 duże
- marchew - 2 sztuki
- pietruszka - 2 sztuki
- seler - 1/2 lub jeden mały
- cebula - jedna sztuka
- por - 1/2 sztuki
- korpus z kurczaka - 1 sztuka
- sól, pieprz kolorowy ziarnisty, 
- liść laurowy, ziele angielskie
- kostka drobiowa, wołowa - po 1 sztuce
- kasza jęczmienna - 1 woreczek


Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w drobna kostkę.


Włoszczyznę  myjemy i obieramy. Korpus z kurczaka myjemy i czyścimy w środku.


Marchew, seler i  pietruszkę tarkujemy na dużych oczkach. 


Do dużego garnka wkładamy cebulę i por w całości. Dodajemy wcześniej przygotowaną marchew, pietruszkę i seler, oraz pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Wkładamy umyty korpus z kurczaka. Torebkę z kaszą rozrywamy i również dodajemy do garnka. Na koniec całość przyprawiamy. 



Po około godzinie z zupy wyjmujemy korpus, liście laurowe  i warzywa których nie lubicie jeść.  Gotową zupę podajemy ciepłą z kawałkiem bułeczki. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz