sobota, 3 sierpnia 2013

Mortadela a'la kotlet w panierce


Co będzie potrzebne:

- mortadela - 40 dkg
- olej  - 2 łyżki stołowe
- przyprawy: sól, pieprz, 

- jajko - 1 sztuka
- bułka tarta - pół szklanki 


Mortadelę obieramy ze skórki i kroimy na grube plastry około 1 centymetra, ja zawsze proszę o pokrojenie w sklepie, wtedy wszystkie są równej grubości. 


Do jednej miseczki wybijamy jajko i roztrzepujemy je widelcem, dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Do drugiej wsypujemy bułkę tartą.


Plastry mortadeli obtaczamy najpierw w jajku a potem w bułce. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju, na gorący wkładamy kotlety i smażymy na złoty kolor z obu stron.


Jeszcze ciepłe podajemy na obiad, doskonale pasują do tłuczonych ziemniaków. SMACZNEGO.
Stopień trudności: bardzo łatwe





1 komentarz: