sobota, 11 maja 2013

Zupa pieczarkowa



Co będzie potrzebne: 
- pieczarki - 40 dkg
- ziemniaki - 4 duże
- marchew - 3 sztuki
- pietruszka - 2 sztuki
- seler - 1/2 lub jeden mały
- cebula - jedna sztuka
- por - jeden mały
- 4 udźce  z kurczaka
- sól, pieprz kolorowy ziarnisty, 
- liść laurowy, ziele angielskie
- warzywko - lub podobna przyprawa
- olej do smażenia - 2 łyżki

Wszystkie warzywa myjemy i obieramy,  marchew, seler, por, pietruszkę i cebulę wrzucamy do wody w całości. 


Udźce z kurczaka myjemy, wkładamy do garnka.


Pieczarki płuczemy w zimnej wodzie, kroimy na ćwiartki. 


Na patelni rozgrzewamy olej, na gorący wrzucamy pokrojone pieczarki, smażymy często mieszając na złoty kolor.


Ziemniaki obieramy, myjemy w zimnej wodzie, kroimy w drobną kostkę.


Do garnka z włoszczyzną i mięsem dodajemy pokrojone ziemniaki, podsmażone pieczarki, 3 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu kolorowego i ziela angielskiego. Tak przygotowaną zupę solimy, ja do smaku wsypuję łyżkę przyprawy typu warzywko. 


 Wszystko gotujemy na małym ogniu około godziny.



Aby zupa była gęściejsza, wyjmuje z niej kilka kawałków ugotowanych ziemniaków, seler, pietruszkę, por, cebulę, jedną marchewkę  i większość pieczarek.  Miksuję to wszystko blenderem.  Dodaję z powrotem do zupy. 



Całość gotuję jeszcze około 10 minut. Pożywna zupa gotowa. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz