Co będzie potrzebne:
- pieczarki - 40 dkg
- ziemniaki - 4 duże
- marchew - 3 sztuki
- pietruszka - 2 sztuki
- seler - 1/2 lub jeden mały
- cebula - jedna sztuka
- por - jeden mały
- 4 udźce z kurczaka
- sól, pieprz kolorowy ziarnisty,
- liść laurowy, ziele angielskie
- warzywko - lub podobna przyprawa
- olej do smażenia - 2 łyżki
Wszystkie warzywa myjemy i obieramy, marchew, seler, por, pietruszkę i cebulę wrzucamy do wody w całości.
Udźce z kurczaka myjemy, wkładamy do garnka.
Pieczarki płuczemy w zimnej wodzie, kroimy na ćwiartki.
Na patelni rozgrzewamy olej, na gorący wrzucamy pokrojone pieczarki, smażymy często mieszając na złoty kolor.
Ziemniaki obieramy, myjemy w zimnej wodzie, kroimy w drobną kostkę.
Do garnka z włoszczyzną i mięsem dodajemy pokrojone ziemniaki, podsmażone pieczarki, 3 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu kolorowego i ziela angielskiego. Tak przygotowaną zupę solimy, ja do smaku wsypuję łyżkę przyprawy typu warzywko.
Całość gotuję jeszcze około 10 minut. Pożywna zupa gotowa. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz