piątek, 24 maja 2013

Zapiekanka z mięsa mielonego, ziemniaków i szpinaku


Co będzie potrzebne: 

- ziemniaki - 7  średnich
- mięso mielone  - 0,5 kg
- szpinak mrożony - 20 dkg
- śmietana 18 % - 200 ml
- cebula - 1 duża
- czosnek - 4 ząbki
- jajka - 2 sztuki
- bułka - 1 sztuka może byc czerstwa
- mleko - szklanka
- ser żółty - 20 dkg
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, przyprawa do ziemniaków,   
   majeranek
- olej do smażenia

Ziemniaki obieramy z łupinek, myjemy, gotujemy w całości z osolonej wodzie około 10 minut. Jeszcze lekko twarde odcedzamy, studzimy. Zimne kroimy w plastry grubości około 0,5 cm.


Przygotowujemy sobie składniki, mięso mielone, cebulę - którą drobno kroimy w kosteczkę, czosnek - również drobno siekamy, szpinak.


Cebulkę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju na rumiano.


Mięso mielone przygotowujemy jak do kotletów, dodajemy do niego 2 jajka, sól, pieprz,  majeranek, przyprawę do mięsa mielonego, namoczoną w mleku bułkę i podsmażoną wcześniej cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy. 

Szpinak przekładamy na ciepłą patelnię, mieszając co jakiś czas pozwalamy mu się odmrozić i odparować wodę. Do podgrzanego już szpinaku dodajemy drobno posiekany czosnek i śmietankę.


No dno  naczynia żaroodpornego przekładamy wcześniej przygotowane i przyprawione mięso mielone (pierwsza warstwa), na mięsko układamy plasterki ugotowanych ziemniaków, posypujemy delikatnie przyprawą do ziemniaków (druga warstwa) i polewamy całość masą szpinakową (trzecia warstwa). 






Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 220 C  na 45 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia posypujemy zapiekankę startym żółtym serem. 
Zapiekanka najlepiej smakuje na drugi dzień, ładnie się kroi i nie rozwala się na talerzu. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe











1 komentarz: