Co będzie potrzebne:
- ziemniaki - 7 średnich
- mięso mielone - 0,5 kg
- szpinak mrożony - 20 dkg
- śmietana 18 % - 200 ml
- cebula - 1 duża
- czosnek - 4 ząbki
- jajka - 2 sztuki
- bułka - 1 sztuka może byc czerstwa
- mleko - szklanka
- ser żółty - 20 dkg
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, przyprawa do ziemniaków,
majeranek
- olej do smażenia
Ziemniaki obieramy z łupinek, myjemy, gotujemy w całości z osolonej wodzie około 10 minut. Jeszcze lekko twarde odcedzamy, studzimy. Zimne kroimy w plastry grubości około 0,5 cm.
Przygotowujemy sobie składniki, mięso mielone, cebulę - którą drobno kroimy w kosteczkę, czosnek - również drobno siekamy, szpinak.
Cebulkę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju na rumiano.
Mięso mielone przygotowujemy jak do kotletów, dodajemy do niego 2 jajka, sól, pieprz, majeranek, przyprawę do mięsa mielonego, namoczoną w mleku bułkę i podsmażoną wcześniej cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy.
Szpinak przekładamy na ciepłą patelnię, mieszając co jakiś czas pozwalamy mu się odmrozić i odparować wodę. Do podgrzanego już szpinaku dodajemy drobno posiekany czosnek i śmietankę.
No dno naczynia żaroodpornego przekładamy wcześniej przygotowane i przyprawione mięso mielone (pierwsza warstwa), na mięsko układamy plasterki ugotowanych ziemniaków, posypujemy delikatnie przyprawą do ziemniaków (druga warstwa) i polewamy całość masą szpinakową (trzecia warstwa).
Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 220 C na 45 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia posypujemy zapiekankę startym żółtym serem.
Zapiekanka najlepiej smakuje na drugi dzień, ładnie się kroi i nie rozwala się na talerzu. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Zrobiłam i wyszło przepyszne, dzięki Beatko! :)
OdpowiedzUsuń