Co będzie potrzebne:
- cukier puder - 300 g
- białka jaja - 2
- szczypta soli
- mąka ziemniaczana - 1 płaska łyżka
- 2 łyżeczki kakao (do bez kakaowych)
Dodatkowo:
- papier do pieczenia
Białka ubijamy z solą na sztywno, bardzo powoli dodajemy cukier puder po łyżeczce (łyżeczka cukru - miksujemy i tak dalej). Ubijamy, aż powstanie gęsta, błyszcząca piana. Na sam koniec dodajemy 1 płaską łyżkę maki ziemniaczanej i miksujemy całość jeszcze 5 minut.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem, łyżeczką nakładamy małe bezy na blachę.
Jeżeli chcemy mieć bezy całe chrupiące to pieczemy je w nagrzanym piekarniku w temperaturze 120°C przez ok. 1.5 godziny. Jeżeli chcemy żeby bezy były w środku miękkie takie ciągnące to pieczemy je z wyższej temperaturze ale krócej, 150°C około godziny. Upieczone bezy pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. SMACZNEGO.
Bezy kakaowe
Do piany z 6 białek dodałam 2 łyżeczki kakao, zmiksowałam. Piekłam w rozgrzanym piekarniku tak żeby bezy były suche i całe chrupiące. Polecam wyszły bardzo smaczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz