Co będzie potrzebne:
- mielone mięso wieprzowe - 400 g
- jaja- 2 sztuki
- cebula - 1 sztuka
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, pieprz cayenne, przyprawa do mięsa mielonego
- kajzerka - 1 sztuka
- bułka tarta - 2 łyżki
- olej do smażenia
Cebulę obieramy z łupinek, kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, przekładamy cebulę, solimy i podsmażamy na złoty kolor.
Kajzerkę, może być czerstwa, dzielimy na mniejsze części i namaczamy w wodzie.
Mielone mięso przekładamy do miski, doprawiamy solą, mielonym czarnym pieprzem, majerankiem, pieprzem cayenne, przyprawą do mięsa mielonego. Dodajemy 2 całe jajka, odciśniętą kajzerkę, podsmażoną cebulkę i dwie łyżki bułki tartej.
Składniki dokładnie mieszamy, najlepiej ręką. Gotową masą próbujemy czy jest dość pikantna. Dłonie smarujemy odrobiną oleju (wtedy mięso nie będzie się przyklejać do rąk), z tak przygotowanego mięsa robimy malutkie kuleczki.
Na patelnię wlewamy olej, podgrzewamy. Kotleciki wrzucamy na gorący olej, smażymy około 5 minut z każdej strony.
Po ostudzeniu mięsne kuleczki nadziewamy na długie wykałaczki. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz