sobota, 13 kwietnia 2013

Brokuły w sosie śmietankowo-czosnkowym


Co będzie potrzebne: 

- brokuły - 2 sztuki

- sól - jedna łyżeczka
- cukier - jedna łyżeczka

na sos:

- czosnek - 5 dużych ząbków
- serek śmietankowy - jedno opakowanie - 200 g
- przegotowana woda - 5 łyżek stołowych

Brokuły myjemy pod bieżącą wodą, dzielimy na mniejsze części, różyczki. Tak przygotowane kawałki wkładamy do wrzątku, dodajemy łyżeczkę soli i cukru, gotujemy. Widelcem sprawdzamy twardość brokuła. Lekko twardego wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.


Czosnek obieramy ze skórki, oddzielamy ząbki, pięć dużych rozgniatamy w prasce.  


Serek śmietankowy przekładamy do miski, dodajemy do niego rozgnieciony czosnek i przegotowaną wodę, wszystko dokładnie mieszamy. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Sos dobrze jest zrobić kilka godzin wcześniej, żeby składniki się przegryzły. 


Ugotowany brokuł przekładamy na półmisek. Całość polewamy dość obficie przygotowanym wcześniej sosem. Danie przygotowuje się bardzo szybko i jest smaczne. Sama zrobiłam je w 15 minut u znajomej :) 
Można podawać je na zimno jak i na ciepło. SMACZNEGO.
Stopień trudności: bardzo łatwe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz