czwartek, 18 kwietnia 2013

Jajka - kwiatki


Co będzie potrzebne: 

- jajka - 2 sztuki
- olej do smażenia
- przyprawy - sól, pieprz

Jajka myjemy w letniej wodzie, przygotowujemy sobie dwie szklanki, rozbijamy jajko, do jednej szklanki żółtko, do drugiej białko. 


Foremki, takie jak do pierniczków ( ja wybrałam kwiatki) smarujemy olejem z każdej strony.


Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, kładziemy mały kwiatek, wlewamy do niego żółtko, następnie kładziemy duży kwiatek i wlewamy białko.


Tak przygotowane jajko sadzone solimy i pieprzymy, wszystko przykrywamy przykrywką. Smażymy około dwóch minut aż żółtko i białko się zetnie. Gotowe jajeczko przekładany na talerz, ja je odwróciłam przysmażoną stroną. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe


I wersja bardziej przysmażona dla męża :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz