sobota, 20 kwietnia 2013

Frytki i Chipsy z ziemniaków


Co będzie potrzebne: 

- ziemniaki - 1 kg
- olej do smażenia
- sól


Ziemniaki obieramy ze skórki, całe płuczemy w zimnej wodzie, odstawiamy do odcieknięcia.

 
Połowę ziemniaków kroimy w paski o przekroju kwadratu, tak około 1 na 1 cm, drugą połowę kroimy z cienkie plasterki.


Zarówno frytki jak i talarki płuczemy w zimnej wodzie, (unikniemy w ten sposób sklejania się ziemniaków podczas smażenia)

Olej we frytkownicy rozgrzewamy do temperatury 190 C, do sitka wkładamy surowe frytki i talarki,  smażymy około 15 minut na złoty kolor. Jeszcze gorące przekładamy na talerz, solimy. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz