Co będzie potrzebne:
- marchewka - 4 sztuki
- szynka konserwowa wieprzowa - 20 dkg
- zielony groszek ekstra-drobny - 1 puszka
- kukurydza - 1 puszka
- żelatyna spożywcza - 1 opakowanie
- wywar warzywny - 1 litr
- wydmuszki jaj - 10 sztuk
Robimy
wydmuszki, wylewamy białko i żółtko, możemy je wykorzystać do ciasta,
albo do jajecznicy. Skorupki zalewamy wrzątkiem, jak woda przestygnie
wylewamy ją, skorupki osuszamy.
Szynkę konserwową kroimy w drobną kostkę.
Marchewki gotujemy w wywarze do miękkości, jak przestygną również kroimy w kosteczkę.
Groszek i kukurydzę odcedzamy z zalewy.
Na dno
wydmuszek układamy po kolei: kosteczki marchewki, pokrojonej szynki, kukurydzę i
zielony malutki groszek. Warstwy układamy na przemian tak żeby zapełnić
całe wydmuszki.
Litr wywaru
doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego żelatynę
spożywczą (ilość zgodnie z rozpiską na opakowaniu). Całość energicznie
mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny w wywarze. Gotowy płyn wlewamy
delikatnie do wydmuszek po sam czubek.
Gotowe
galaretki pozostawiamy do schodzenia, chłodne wkładamy do lodówki na
kilka godzin. Przed podaniem jajeczka obieramy z łupinek (skorupka
schodzi łatwo), jajeczka odwracamy do góry nogami i przekładamy na
talerz. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz