wtorek, 27 czerwca 2017
Deser z nasionami Chia i powidłami śliwkowymi
Co będzie potrzebne:
- nasiona Chia - 4 łyżki
- jogurt naturalny - 500 ml
- powidła śliwkowe - (u mnie własnej roboty) - 1 szklanka
- śmietana 30% - 5 łyżek
Jogurt naturalny przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy do niego cztery łyżki nasion Chia, inaczej zwanych szałwią hiszpańską.
Wszystko razem mieszamy, odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Co jakiś czas mieszamy.
Nasiona wytwarzają lepką otoczkę, troszkę pęcznieją, deser powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
Powidła śliwkowe przekładamy do blendera, dodajemy śmietanę i miksujemy.
Do pucharków (u mnie małych słoiczków) na dno wylewamy zmiksowane powidła, tak do 1/4 wysokości słoiczków.
Na powidła wylewamy jogurt z nasionami Chia.
Ostatnia warstwa to znowu powidła.
Deser jest bardzo smaczny, a przede wszystkim zdrowy dzięki jogurtowi i nasionom.
SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz