poniedziałek, 3 kwietnia 2017

Orzeszki

 
Co będzie potrzebne: 
- mąka - 4 szklanki
- margaryna - 1 sztuka
- jajko - 1 sztuka
- cukier puder - 1/2 szklanki
- śmietana gęsta 18% - 1 szklanka
- soda - 1/2 łyżeczki
- sól - szczypta
 
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy na jednolitą masę.  Ciasto nie powinno być za twarde.
Wypiekacz nagrzewamy, wgłębienia smarujemy olejem. W każde wgłębienie wkładamy łyżeczkę ciasta, zamykamy. Ciastka pieczemy do uzyskania odpowiedniego koloru, około 2 minuty. W trakcie pieczenia możemy podglądać, czy orzeszki już są rumiane.
 


Gotowe orzeszki przekładamy na talerz, jeszcze z ciepłych odkrawamy nadmiar ciasta. Po ostygnięciu zrobią się bardzo kruche i trudniej będzie je uformować.



Gotowe  ciasteczka nadziewamy ulubioną masą, ja zrobiłam masę orzechową i czekoladową.
Pyszne orzeszki, kto ich nie lubi.
Trochę czasochłonne ale warto. Smacznego.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz