- ziemniaki - 6 dużych
- marchew - 3 sztuki
- pietruszka - 2 sztuki
- seler - 1/2 małego
- cebula - 4 sztuki (2 do zupy, 2 do ziemniaków)
- biała kiełbasa surowa - 4 sztuki
- mięso na wywar, u mnie kawałek łopatki
- czosnek - 5-6 ząbków
- masło - 2 łyżki
- sól, pieprz kolorowy ziarnisty,
- liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
- ojej
- żurek - zakwas w butelce - 300 ml
Włoszczyznę myjemy i obieramy. Marchew, seler i pietruszkę wkładamy do dużego garnka.
Dodajemy surową białą kiełbasę i mięso.
Całość przyprawiamy liściem laurowym, pieprzem, solą i zielem angielskim.
Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i przypalamy na patelni. Dodajemy do gotujących się warzyw i mięsa.
Wszystko gotujemy.
Po godzinie wyjmujemy wszystko z garnka, zostawiamy czysty wywar.
Do wywaru dodajemy żurek, oczywiście mieszamy wcześniej w kubku z odrobiną wywaru, a potem całość do garnka.
Czosnek obieramy.
Drobno siekamy czosnek, posypujemy go solą i obficie majerankiem, razem siekamy i dodajemy do zupy. Wszystko jeszcze gotujemy 15 minut.
Ugotowaną marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy.
Ugotowaną białą kiełbasą i kawałek mięsa również kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy.
W oddzielnym garnku gotujemy ziemniaki.
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i smażymy na maśle na złoty kolor.
Przestudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy do nich usmażoną cebulę, wszystko razem mieszamy.
Do głębokiego talerza nakładamy solidną łyżkę puree ziemniaczanego z cebulką i zalewamy gorącym żurkiem.
Pycha :)
SMACZNEGO
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz