sobota, 19 listopada 2016
Zielone curry z kurczakiem
Co będzie potrzebne:
- mięso z udka z kurczaka - 5oo g
- papryka zielona - 1 mała sztuka
- cukinia - 1/2 sztuki
- por (zielona część) - 1/2 sztuki
- cebula - 2 sztuki
- czosnek - 3 ząbki
- mleko kokosowe - 1 puszka
- pasta GREEN CURRY PASTE- zielona pasta curry - 1 duża łyżka (dostępna w sklepach z kuchnią świata)
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, przesmażamy na oliwie.
Na tej samej patelni podsmażamy drobno posiekany czosnek.
A następnie zieloną paprykę pokrojoną w kosteczkę.
Cukinię myjemy, przekrawamy na pół i kroimy w plasterki. Przesmażamy na patelni.
Pora również kroimy (ja pokroiłam w słupki) i przesmażamy na patelni. Wszystkie składniki przekładamy do garnka.
Mięso z udek z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę.
Mięso wrzucamy na patelnię i smażymy.
Do mięsa dodajemy jedną łyżkę zielonej pasty curry, mieszamy wszystko i jeszcze trochę przesmażamy.
Do podsmażonego mięsa dodajemy całą puszkę mleczka kokosowego.
Zawartość patelni przekładamy do garnka do warzyw. Całość dusimy około 15 minut.
Gotowe zielone curry podajemy z ryżem. Bardzo szybkie danie, gotowe w 30 minut.
SMACZNEGO
Stopień trudności: łatwe
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz