- śledzie matiasy - 5 płatów
- cebula biała - 2 sztuki
- buraki gotowane - 4 sztuki
- ziemniaki gotowane - 4 sztuki
- marchew gotowana - 4 sztuki - jajka - 5 sztuk - majonez - 4 duże łyżki
Śledzie kroimy w kostkę, układamy w wysokim naczyniu jako pierwsza warstwa.
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, kładziemy na śledzie jako druga warstwa. Warstwę tą smarujemy jedna łyżką majonezu.
Ugotowane buraki tarkujemy na grubych oczkach, układamy na cebuli - trzecia warstwa. Smarujemy majonezem.
Ugotowane ziemniaki również tarkujemy, układamy na buraczkach jako czwarta warstwa, smarujemy 1 łyżką majonezu.
Gotowaną marchew tarkujemy, stanowi ona piątą warstwę. Marchewkę smarujemy majonezem.
Jajka gotujemy na twardo. Zimne tarkujemy na grubych oczkach i kładziemy na wierzchu sałatki - ostatnia warstwa.
Sałatka bardzo ładnie wygląda w wysokim przezroczystym naczyniu :)
Również bardzo dobrze smakuje, jest syta, smak śledzia nie jest intensywny i zjedzą ją również ci, którzy na co dzień śledzika nie zjedzą :)
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz