niedziela, 15 stycznia 2017

Galaretka drobiowa na jeden kęs


Co będzie potrzebne:

- marchew - 2 sztuki
- udka z kurczaka - 2 sztuki 

- jajko ugotowane na twardo - 1 sztuka
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielski, liść laurowy
- zielony groszek ekstra-drobny - 1 puszka
- żelatyna spożywcza - 1 opakowanie


Gotujemy udka z kurczaka w marchewką i przyprawami.
Ugotowane mięso wyjmujemy i przekładamy na talerz, pozostawiamy do ostudzenia. Podobnie postępujemy z ugotowaną marchewką.

Zimne mięso obieramy ze skóry, oddzielamy od kości, kroimy w drobną kostkę. Marchewki i jajko (u mnie samo białko) również kroimy w kostkę. Groszek odcedzamy z zalewy. 



Galaretki robię w szklanych kieliszkach, tak żeby były na jeden kęs. 
  Na dno kieliszków układamy po plasterku marchewki lub białka, ja wycięłam z nich  gwiazdki, żeby było ładniej.


Następnie kładziemy pokrojonego kurczaka, jajeczko w kosteczkę i zielony malutki groszek. Warstwy układamy na przemian tak żeby zapełnić całe kieliszki.



Litr rosołu powstałego podczas gotowania przelewamy do mniejszego garnka, doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego żelatynę spożywczą (ilość zgodnie z rozpiską na opakowaniu). Całość energicznie mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny w wywarze. Gotowy płyn wlewamy delikatnie do kieliszków po sam czubek.

Gotowe galaretki pozostawiamy do schodzenia, chłodne wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed samym podaniem wyjmujemy delikatnie z kieliszków, odwracamy do góry nogami i przekładamy na talerz. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe




2 komentarze:

  1. Kolorowy talerz15 stycznia 2017 05:37

    Bardzo efektowna przekąska...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jestem miłośnikiem galaretek, tych na słodko też, sporo przepisów na moim blogu jest z galaretką. Polecam.

    OdpowiedzUsuń