- marchew - 2 sztuki
- udka z kurczaka - 2 sztuki
- jajko ugotowane na twardo - 1 sztuka
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielski, liść laurowy
- zielony groszek ekstra-drobny - 1 puszka
- żelatyna spożywcza - 1 opakowanie
Gotujemy udka z kurczaka w marchewką i przyprawami.
Ugotowane mięso wyjmujemy i przekładamy na talerz, pozostawiamy do ostudzenia. Podobnie postępujemy z ugotowaną marchewką.
Zimne mięso obieramy ze skóry, oddzielamy od kości, kroimy w drobną kostkę. Marchewki i jajko (u mnie samo białko) również kroimy w kostkę. Groszek odcedzamy z zalewy.
Galaretki robię w szklanych kieliszkach, tak żeby były na jeden kęs.
Na dno kieliszków układamy po plasterku marchewki lub białka, ja wycięłam z nich gwiazdki, żeby było ładniej.
Następnie kładziemy pokrojonego kurczaka, jajeczko w kosteczkę i zielony malutki groszek. Warstwy układamy na przemian tak żeby zapełnić całe kieliszki.
Gotowe galaretki pozostawiamy do schodzenia, chłodne wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed samym podaniem wyjmujemy delikatnie z kieliszków, odwracamy do góry nogami i przekładamy na talerz. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Bardzo efektowna przekąska...
OdpowiedzUsuńJa jestem miłośnikiem galaretek, tych na słodko też, sporo przepisów na moim blogu jest z galaretką. Polecam.
OdpowiedzUsuń