Co będzie potrzebne:
- makaron lasagne - płaty - 500 g
- cebula - 2 sztuki
- mięso mielone wieprzowe - 500 g
- koncentrat pomidorowy - 3 duże łyżki
- ser żółty - 200 g
- olej
- przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, bazylia, przyprawa do mięsa mielonego
Sos
- masło - 4 łyżki
- mąka - 4 łyżki
- mleko - 2 szklanki
- woda z rozpuszczaną kostką rosołową - 1 szklanka
- przyprawy: sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Ugotowany przelewamy zimną wodą. Pozostawiamy do ostudzenia.
Cebulę obieramy z łupinek, przekrawamy na pół i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na odrobinie oleju na złoty kolor.
Mięso mielone przekładamy na patelnię. Przyprawiamy wszystkimi przyprawami, dokładnie mieszamy i podsmażamy ciągle mieszając.
Do
podsmażonego mięsa dokładamy usmażoną cebulę i koncentrat pomidorowy. Wszystko mieszamy i smażymy
10 minut. Farsz mięsny gotowy.
Ser żółty tarkujemy na dużych oczkach.
Mając ugotowany makaron, przygotowany farsz mięsny i żółty ser, zabieramy się za sos beszamelowy.
W dużej
patelni rozpuszczamy masło, stopniowo dodajemy mąkę cały czas mieszając.
Jak składniki się połączą patelnię zdejmujemy z ognia. Cały czas
mieszając dodajemy mleko, a potem wodę z kostką rosołową. Następnie
stawiamy patelnię z powrotem na ogień i wciąż mieszając doprowadzamy sos
do wrzenia. Przyprawiamy szczyptą soli, pieprzu i gałki. Zmniejszamy
ogień i gotujemy 2 minuty, aż sos będzie gładki i gęsty.
Do naczynia
żaroodpornego na dno układamy warstwę farszu
mięsnego, zalewamy częścią sosu beszamelowego, posypujemy serem i kładziemy płaty makaronu.
Pyszna lazania gotowa, podajemy ją jako samodzielne danie. Jak wszystkie
zapiekanki lazania najlepiej smakuje na drugi dzień, pod warunkiem że coś
zostanie :)
Polecam. SMACZNEGO.
Stopień trudności: danie czasochłonne ale łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz