środa, 25 stycznia 2017

Pizza serowa


Co będzie potrzebne: 

Ciasto
- mąka - 0,5 kg
- drożdże - 10 dkg
- szczypta soli 
- szczypta cukru
- woda - szklanka
- olej - 1 łyżka

Dodatki
- ser żółty - 20 dkg
- ser mozzarella - 20 dkg
- ser wędzony - 20 dkg

Na sos
- koncentrat pomidorowy - 3 duże łyżki stołowe
- ketchup - 2 duże łyżki stołowe
- przyprawa do pizzy - 1 łyżeczka

Do miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy drożdże, sól, cukier, wszystko razem mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy olej i 400 g mąki. Ugniatamy rękoma lub mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego. 
Gotowe ciasto nie powinno lepić się do rąk, w razie czego dodajemy więcej mąki.  
Do ciasta w tym przypadku dodałam odrobinę przyprawy do pizzy.
Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. 


Z wyrośniętego ciasta formujemy kulkę, stół obsypujemy mąką i wałkujemy ciasto na kształt koła, Grubość jak kto woli. Ja osobiście wolę grubszą pizzę. Rozwałkowane ciasto przekładamy na blaszkę posmarowaną odrobiną oleju. 


Wkładamy do nagrzanego do 200 C piekarnika na 5 minut, podpiekamy tylko odrobinę.

Przygotowujemy sos do pizzy, do niewielkiej miseczki wlewamy 3 łyżki koncentratu, 2 łyżki ketchupu i przyprawę do pizzy, wszystko dokładnie mieszamy. Takim sosem smarujemy pizzę. Na sos sypiemy żółty ser.

 
Pozostałe sery, mozzarella i wędzony kroimy w plasterki.


Na pizzy układamy sery według uznania.


Pizzę ponownie wkładamy do nagrzanego do 200 C piekarnika, teraz na dłużej tak około 15 minut. Jak ser się rozpuści i zacznie się przypiekać, pizza jest gotowa. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz