Co będzie potrzebne:
Ciasto
- mąka - 0,5 kg
- drożdże - 10 dkg
- szczypta soli
- szczypta cukru
- woda - szklanka
- olej - 1 łyżka
Dodatki
- ser żółty - 20 dkg
- ser mozzarella - 20 dkg
- ser wędzony - 20 dkg
Na sos
- koncentrat pomidorowy - 3 duże łyżki stołowe
- ketchup - 2 duże łyżki stołowe
- przyprawa do pizzy - 1 łyżeczka
Do
miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy drożdże, sól, cukier, wszystko
razem mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy olej i
400 g mąki. Ugniatamy rękoma lub mikserem z końcówką do ciasta
drożdżowego.
Z
wyrośniętego ciasta formujemy kulkę, stół obsypujemy mąką i wałkujemy
ciasto na kształt koła, Grubość jak kto woli. Ja osobiście wolę grubszą
pizzę. Rozwałkowane ciasto przekładamy na blaszkę posmarowaną odrobiną
oleju.
Wkładamy do nagrzanego do 200 C piekarnika na 5 minut, podpiekamy tylko odrobinę.
Przygotowujemy
sos do pizzy, do niewielkiej miseczki wlewamy 3 łyżki koncentratu, 2
łyżki ketchupu i przyprawę do pizzy, wszystko dokładnie mieszamy. Takim
sosem smarujemy pizzę. Na sos sypiemy żółty ser.
Pozostałe sery, mozzarella i wędzony kroimy w plasterki.
Na pizzy układamy sery według uznania.
Pizzę ponownie wkładamy do nagrzanego do 200 C piekarnika, teraz na dłużej tak około 15 minut. Jak ser się rozpuści i zacznie się przypiekać, pizza jest gotowa. SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz