środa, 20 lipca 2016

Krewetki z cebulką, czosnkiem i pomidorami w białym winie na makaronie ryżowym


Co będzie potrzebne:


- krewetki - 300g (u mnie mrożone)
- cebula - 2 sztuki 

- czosnek - 2 ząbki
- pomidory - 2 średnie
- olej do smażenia - 3 łyżki
- pieprz czarny mielony, sól,
- białe wino półwytrawne - 1/2 szklanka

- masło - 50g 
- makaron ryżowy - (porcja dla 2 osób)
- świeży tymianek

 
Czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę.

 

Cebulę obieramy z łupinek. Kroimy w drobną kosteczkę.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, przesmażamy cebulę na złoty kolor. 



Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę. Dodajemy do cebulki i czosnku.



Do uduszonych warzyw
dodajemy krewetki


Wszystko podlewamy szklanką białego wina. Dodajemy masło. Całość dusimy około 15 minut. Na sam koniec dodajemy odrobinę świeżego tymianku.


W między czasie gotujemy makaron. Ugotowany, jeszcze ciepły przekładamy na patelnię do sosu i krewetek, mieszamy i od razu podajemy. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz