Co będzie potrzebne:
- ziemniaki - 3 duże sztuki
- marchew - 3 sztuki
- pietruszka - 3 sztuki
- seler - 1 mały
- cebula - 4 małe sztuki
- por - 1/2 dużego
- sól, pieprz czarny ziarnisty,
- liść laurowy, ziele angielskie
- mięso mielone wieprzowe- 500g
- śmietana 30% -szklanka
- jajko - jedne sztuka
- mąka - 1 szklanka
- cytryna - 1 sztuka (może być ocet, ale ja go nie używam więc zastępuję cytryną)
Marchew, pietruszkę, seler, por, ziemniaki i cebulę obieramy ze skórki, myjemy.
Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, marchew i pietruszkę w plasterki. Pozostałe warzywa wkładamy do garnka w całości.
Na koniec do garnka dodajemy przyprawy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe, wywar z warzywami wstawiamy na ogień i zabieramy się za przygotowanie mięsa.
Mięso mielone przygotowujemy tak jak do kotletów mielonych.Dodajemy jajko, przyprawy, tylko nie dodajemy bułki a zamiast tego wlewamy do mięsa pół szklanki śmietany. Wyrabiamy dokładnie dłonią i formujemy małe pulpeciki.
Każdy pulpecik obtaczamy w mące i wrzucamy do gotującej się zupy.
Zupę gotujemy na małym ogniu około godziny. Po tym czasie z zupy wyjmujemy liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, oraz cebulę, seler i por. Wyrzucamy je. Na sam koniec wyciskamy sok z cytryny, sok i pozostałe pół szklanki śmietany dodajemy do zupy.
Gotową zupę podajemy ciepłą z kromką chleba albo świeżą bułeczką. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz