środa, 9 marca 2016

Zupa - Kwaśny Klops


Co będzie potrzebne:

- ziemniaki - 3 duże sztuki
- marchew - 3 sztuki
- pietruszka - 3 sztuki

- seler - 1 mały
- cebula - 4 małe sztuki
- por - 1/2 dużego 

- sól, pieprz czarny ziarnisty,
- liść laurowy, ziele angielskie
- mięso mielone wieprzowe- 500g

- śmietana 30% -szklanka
- jajko - jedne sztuka
- mąka - 1 szklanka
- cytryna - 1 sztuka (może być ocet, ale ja go nie używam więc zastępuję cytryną)

Marchew, pietruszkę, seler, por, ziemniaki  i cebulę obieramy ze skórki, myjemy.



Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, marchew i pietruszkę w plasterki. Pozostałe warzywa wkładamy do garnka w całości. 

 

Na koniec do garnka dodajemy przyprawy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe, wywar z warzywami wstawiamy na ogień i zabieramy się za przygotowanie mięsa.
Mięso mielone przygotowujemy tak jak do kotletów mielonych.


Dodajemy jajko, przyprawy, tylko nie dodajemy bułki a zamiast tego wlewamy do mięsa pół szklanki śmietany. Wyrabiamy dokładnie dłonią i formujemy małe pulpeciki.


Każdy pulpecik obtaczamy w mące i wrzucamy do gotującej się zupy.


Zupę gotujemy na małym ogniu około godziny. Po tym czasie z zupy wyjmujemy liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, oraz cebulę, seler i por. Wyrzucamy je. Na sam koniec wyciskamy sok z cytryny, sok i pozostałe pół szklanki śmietany dodajemy do zupy. 
Gotową zupę podajemy ciepłą z kromką chleba albo świeżą bułeczką. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz