- mielone mięso wieprzowe - 400 dkg
- jaja- 2 sztuki
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, gotowa przyprawa do mięsa mielonego
- kajzerka - 1 sztuka
- woda przegotowana - 1 szklanka
- olej do smażenia i smalec
- bułka tarta - 1 szklanka
- ser mozzarella - 1 sztuka
W garnku w szklance przegotowanej wody namaczamy kajzerkę.
Mielone mięso przekładamy do miski.
Dodajemy pieprz czarny, sól, majeranek i gotową przyprawę do mięsa mielonego.
Dodajemy również 2 całe jajka i odciśniętą kajzerkę namoczoną wcześniej w wodzie.
Ręką dokładnie wszystko mieszamy.
Z tak przygotowanego mięsa formujemy duże kotlety (u mnie prawie wielkości dłoni).
Do każdego kotleta wkładamy ćwiartkę sera mozzarella.
Zamykamy ser w mięsie, formujemy kotlety.
Obtaczamy je w tartej bułce i wkładamy na rozgrzany tłuszcz. Ja połączyłam olej ze smalcem.
Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Kotlety mielone są bardzo smaczne, delikatne i wilgotne. Podałam je z frytkami i buraczkami na ciepło. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz