- łopatka - 1 kg
- szynka - 1 kg
- cebula - 2 sztuki duże
- papryka kolorowa - 3 sztuki - 3 kolory
- pieczarki - 300 g
- czosnek - 4 ząbki
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, sól, papryka czerwona
ostra i słodka, kminek, przyprawa do gulaszu,
- olej do smażenia
Łopatkę i szynkę dokładnie myjemy. Kroimy na mniejsze kawałki. Ja starałam się w kostkę.
Pokrojone mięso z łopatki obsmażamy na złoty kolor.
Rumiane mięso przekładamy do garnka.
Papryki myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne.
Paprykę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i przesmażamy.
Podsmażoną przekładamy do garnka z mięsem.
Pieczarki myjemy, kroimy na ćwiartki. Podsmażamy na patelni.
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę.
Przesmażamy na patelni, dodajemy do mięsa, warzyw i pieczarek.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy wszystkie sypkie przyprawy, odrobinę przesmażamy.
Podlewamy wodą i całość przelewamy do garnka, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny.
Gulasz dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 1.5 godziny.
Taki gulasz podałam z kaszą gryczaną i surówką z kiszonej kapusty, smakował wyśmienicie. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
pyszny gulasz Ci wyszedł! uwielbiam do tego jeszcze ogórka kiszonego:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam