środa, 9 marca 2016

Skrzydełka Grażynki


Dlaczego skrzydełka Grażynki?

Nowa praca, nowe koleżanki i nowe inspiracje kulinarne :)

Co będzie potrzebne:
- skrzydełka z kurczaka - 10 sztuk
- olej do smażenia

- mąka krupczatka - 1 szklanka
- papryka ostra lub chili
- przyprawa maggi w płynie

Skrzydełka myjemy w letniej wodzie, dzielimy na cząstki (jak na zdjęciu).



Wkładamy do garnka, polewamy płynną przyprawą Maggi (dość obficie - około pół butelki). Mieszamy, pozostawiamy na całą noc w lodówce. 


Do  miski wsypujemy mąkę krupczatkę i ostrą paprykę.


Wszystko dokładnie mieszamy. Skrzydełka obtaczamy w mące.


Smażymy je na patelni po 10 minut z każdej strony, na początku na mocnym ogniu a potem zmniejszamy i podsmażamy jeszcze chwilkę.


Gorące podajemy z frytkami lub jako samodzielną przekąskę do chrupania. SMACZNEGO. Stopień trudności: łatwe




1 komentarz: