Co będzie potrzebne:
- ośmiornica - 1 sztuka około kilograma (u mnie mrożona)
- warzywa do wywaru: marchew, cebula, pietruszka
- przyprawy do wywaru: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, lubczyk
- cebula - 2 sztuki
- czosnek - 2 ząbki
- olej do smażenia - 3 łyżki
- pieprz ziołowy mielony, sól,
- ziemniaki - 10 sztuk średnich
Ośmiornicę odmrażamy, najlepiej zostawić ją w lodówce na całą noc.
Po odmrożeniu dokładnie myjemy, odcinamy głowę (obieramy ją ze skóry), odcinamy tą część z oczami (środkowa część na zdjęciu) i wyrzucamy.
Wycinamy również ząb.
Do dużego garnka wlewamy wodę, wkładamy warzywa i przyprawy na wywar, doprowadzamy do wrzenia. Wywaru nie solimy, bo ośmiornica sama w sobie jest słona.
Do gotującej wody wkładamy ośmiornicę, ale nie na raz, zanurzamy jej ramiona - wkładając i wyjmując - kilka razy, wtedy ładnie się poskręcają.
Ośmiornice gotujemy 40 minut, sprawdzamy widelcem czy jest miękka.
Ugotowaną wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Cebulę i czosnek obieramy z łupinek.
Kroimy w drobną kosteczkę.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, przesmażamy cebulę i czosnek na złoty kolor.
Do cebulki dodajemy kawałki ośmiornicy.
Często mieszamy, żeby mięso się zagrzało i przeszło smakiem czosnku i cebulki.
Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i studzimy.
Talarki przyprawiamy pieprzem ziołowym i solą.
Po usmażeniu odsączamy na papierze z nadmiaru tłuszczu.
Na talerzach układamy talarki z ziemniaków a na nie gorącą ośmiornicę z patelni.
SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe, może trochę czasochłonne.
Osobiście nie przepadam za owocami morza, ale to danie było REWELACYJNE, polecam! /Krzysiek
OdpowiedzUsuńCieszy mnie to bardzo, najważniejsze to mieć dla kogo gotować, buziaczki :)
OdpowiedzUsuń