niedziela, 13 września 2015

Galaretka truskawkowo - bananowa


Co będzie potrzebne: 

- galaretka - 1 cytrynowa, 1 truskawkowa
- wrzątek
- banany - 3 sztuki
- truskawki - 30 dkg

Banany obieramy ze skórki i kroimy w plasterki.


Truskawki myjemy, oddzielamy szypułki.
Do głębokiego naczynia wsypujemy truskawkową galaretkę, zalewamy 400 ml wrzątku, rozpuszczamy dokładnie mieszając. Pozostawiamy do ostygnięcia. 
Na dnie pucharków układamy truskawki. 
 
 
Chłodną galaretkę wylewamy do 1/3 wysokości pucharków, zalewając truskawki. 
 
 
Galaretki wkładamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy kolejną galaretkę.
Do naczynia wsypujemy cytrynową galaretkę, zalewamy 400 ml wrzątku, rozpuszczamy dokładnie mieszając. Pozostawiamy do ostygnięcia. 
  
Na już stężałej truskawkowej galaretce układamy po cztery plasterki banana. 
Chłodną galaretkę wylewamy do pucharków, zalewając banany.
 
 
Po zalaniu, galaretki chowamy do lodówki. Po 30 minutach powstaje ładny truskawkowo - bananowy deser. Ja uwielbiam owocowe galaretki i to jest kolejna jej propozycja. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz