niedziela, 12 kwietnia 2015

Paczuszki z ciasta francuskiego z powidłami śliwkowymi


Co będzie potrzebne: 

- ciasto francuskie świeże - 1 opakowanie
- powidła śliwkowe - kilka łyżek 
- żółtko  jajka - 1 sztuka
- cukier brązowy - 1 łyżka


Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy kwadraty wielkości 10x10 centymetrów.


Na każdy wcześniej przygotowany kwadrat ciasta francuskiego kładziemy łyżeczkę powideł śliwkowych.


Zawijamy rogi tworząc paczuszki.


Do miseczki wybijamy jajko, oddzielając żółtko od białka. Nam potrzebne będzie tylko żółtko.


Tak przygotowane paczuszki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystkie smarujemy żółtkiem. 


Posypujemy brązowym cukrem.



Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 C i pieczemy 15 minut. SMACZNEGO.
Stopień trudności: bardzo łatwe




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz