Co będzie potrzebne:
- łopatka - 1 kg
- cebula malutka - 300 g
- papryka kolorowa - 2 sztuki
- pieczarki drobne - 300 g
- marchew - 4 sztuki
- pietruszka - 2 sztuki
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, pieprz czarny ziarnisty, sól
- olej do smażenia
Łopatkę dokładnie myjemy. Kroimy na mniejsze kawałki. Ja starałam się w kostkę.
Małe cebulę obieramy, pozostawiamy całe.
Pieczarki myjemy, większe przekrawamy na pół.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy pieczarki i obsmażamy je na złoto z każdej strony.
Papryki myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne.
Paprykę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i przesmażamy.
Marchew i pietruszkę myjemy, obieramy.
Korzenie kroimy w grube plastry i przesmażamy na odrobinie oleju.
Pokrojone mięso z łopatki również obsmażamy na złoty kolor.
Rumiane mięso wraz z wszystkimi wcześniej przygotowanymi warzywami przekładamy do garnka żaroodpornego.
Dodajemy przyprawy, podlewamy wodą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220C.
Pieczemy całość pod przykryciem około 1.5 godziny.
Taki gulasz podałam z kaszą gryczaną, smakował wyśmienicie. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz