- pałki z kurczaka - 2 kilogramy (ja wybierałam takie najmniejsze)
- olej - 2 łyżki stołowe
- przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona słodka, majeranek, czosnek,
- śmietana słodka 18% - pół szklanki
Pałki z kurczaka myjemy w zimnej wodzie.
Kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Pałki polewamy olejem. Przyprawy wsypujemy na kurczaka.
Wszystko razem mieszamy.
Tak przygotowanego kurczaka pieczemy w piekarniku około 60 minut w temperaturze 230 C pod przykryciem. 15 minut przed końcem pieczenia do naczynia żaroodpornego wlewamy śmietanę i już nie przykrywamy.
Kurczaka podajemy jako główne danie z ziemniakami albo ryżem, lub jako przekąskę z bułeczką. Ja uwielbiam moczyć bułkę w sosie i tak ją zajadać :) SMACZNEGO.
Stopień trudności: bardzo łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz