niedziela, 11 maja 2014

Kruche ciasto z kwaśnymi owocami i budyniową pianką


Co będzie potrzebne: 
- masło - 1  kostka
- mąka - 3 szklanki
- cukier puder - 3 łyżki
- jajka  - 5 sztuk
- proszek do pieczenia - 2  łyżeczki
- drobny cukier - 1 szklanka
- cukier wanilinowy - 1 opakowanie
- budyń waniliowy - 2 opakowania
- olej - 1/2 szklanki
- owoce mrożone - mieszanka kompotowa - 1 paczka - 500 g


Dodatkowo:
- papier do pieczenia

Twarde masło kroimy w kostkę, zagniatamy z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i 5 żółtkami z jaj. Jak ciasto będzie za sypkie, można dodać łyżkę gęstej śmietany. Ciasto dzielimy na dwie części: 60 % i 40 %. Każdą część wkładamy do torebeczki foliowej  i zamrażamy. Ciasto możemy przygotować sobie kilka dni wcześniej.


Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z lodówki wyjmujemy większą część ciasta i ścieramy na tarce na grubych oczkach.  Ciasto lekko przyklepujemy dłonią.



Spód ciasta podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 190C przez około 20 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Teraz przygotowujemy budyniowa pianką.
Białka z 5 jaj ubijamy na sztywną pianę. Do gotowej piany bardzo powoli łyżeczka po łyżeczce dodajemy drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypujemy proszek budyniowy, miksujemy. Na koniec dodajemy bardzo cieniutką strużką olej, miksujemy.

Na podpieczony, zimny spód ciasta przekładamy budyniową piankę. 


Na piankę wykładamy zamrożone owoce, w mojej mieszance kompotowej znalazły się: maliny, truskawki, czarna porzeczka, wiśnia.


Na owoce ścieramy mniejszą część zamrożonego wcześniej ciasta. Całość pieczemy w temperaturze 190 C około 35 minut.


Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, studzimy i kroimy na mniejsze kawałki. SMACZNEGO
Stopień trudności:  łatwe i szybkie ciasto, a przy tym bardzo smaczne.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz