Co będzie potrzebne:
Włoszczyzna jak na rosół:
- marchew - 4 sztuki
- pietruszka - 4 sztuki
- seler - jeden mały
- cebula - 3 sztuki
Mięso:
- wątróbka drobiowa - 1 kg
- udka z kurczaka - 1 kg
- skrzydło z indyka - 1 sztuka
- szynka - 1 kg
- łopatka - 1 kg
- boczek - 1 kg
Przyprawy:
- sól - łyżka stołowa
- pieprz ziarnisty - 5 sztuk
- liść laurowy - 5 sztuk
- ziele angielskie - 5 sztuk
- gałka muszkatołowa w proszku - 2 opakowania po 20 gram
- 10 jajek
- ojej do smażenia
- śliwka suszona - 100 g
Pasztet ze śliwką zrobiłam na bazie pasztetu drobiowo-wieprzowo-warzywnego.
Śliwkę suszoną kroimy w paseczki.
Do wyrobionego farszu z mięsa i warzyw dodajemy pokrojoną śliwkę suszoną. Mieszamy.
Foremki smarujemy olejem, przekładamy do nich pasztet.
Pieczemy 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 C.
Gotowy pasztet podajemy na zimno, jest pyszny. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe tylko czasochłonny.
Pasztet (przepis tradycyjny) robię zawsze na Święta Wielkanocne, w tym roku na stole prezentował się tak:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz