niedziela, 11 maja 2014

Pasztet ze śliwką


Co będzie potrzebne: 

Włoszczyzna jak na rosół:
- marchew - 4 sztuki
- pietruszka - 4 sztuki
- seler - jeden mały
- cebula - 3 sztuki

Mięso:
- wątróbka drobiowa - 1 kg
- udka z kurczaka - 1 kg
- skrzydło z indyka - 1 sztuka
- szynka - 1 kg
- łopatka - 1 kg
- boczek - 1 kg

Przyprawy:
- sól - łyżka stołowa
- pieprz ziarnisty - 5 sztuk
- liść laurowy - 5 sztuk
- ziele angielskie - 5 sztuk
- gałka muszkatołowa w proszku - 2 opakowania po 20 gram

- 10 jajek
- ojej do smażenia
- śliwka suszona - 100 g

Pasztet  ze śliwką zrobiłam na bazie pasztetu drobiowo-wieprzowo-warzywnego

Śliwkę suszoną kroimy w paseczki.


Do wyrobionego farszu z mięsa i warzyw dodajemy pokrojoną śliwkę suszoną. Mieszamy.
Foremki smarujemy olejem, przekładamy do nich pasztet.


Pieczemy 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 C.
Gotowy pasztet podajemy na zimno, jest pyszny. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe tylko czasochłonny.



Pasztet (przepis tradycyjny) robię zawsze na Święta Wielkanocne, w tym roku na stole prezentował się tak:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz