poniedziałek, 4 marca 2013

Paczuszki z ciasta francuskiego ze szpinakiem


Co będzie potrzebne: 
- ciasto francuskie świeże - 1 opakowanie
- szpinak mrożony - 400 g
- ser feta - 1 opakowanie - 270 g
- jajko - 1 sztuka
- czosnek - 2 ząbki
- masło - 1 łyżeczka

Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy kwadraty wielkości 10x10 centymetrów.


Obieramy dwa ząbki czosnku ze skórki, drobno siekamy lub wyciskamy.


Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, wysypujemy zamrożony szpinak, często mieszamy. Do rozmrożonego już szpinaku dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku i całe opakowanie sera typu feta. Rozdrabniamy ser widelcem, mieszamy ze szpinakiem do uzyskania jednolitej masy.


Do miseczki wybijamy jajko, oddzielając żółtko od białka. Nam potrzebne będzie tylko żółtko.


Na każdy wcześniej przygotowany kwadrat ciasta francuskiego kładziemy łyżkę farszu szpinakowego i zawijamy rogi. Tak przygotowane paczuszki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystkie smarujemy żółtkiem. 


Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 C i pieczemy 15 minut. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz