Co będzie potrzebne:
- makaron w kształcie serduszek - 40 dkg
- mrożone truskawki - 40 dkg
- cukier puder - 1 łyżka
- śmietana 30% - 100 ml
- sól - 1 łyżeczka
- olej - 1 łyżeczka
W dużym garnku gotujemy wodę, jak zacznie wrzeć, solimy i wlewamy 1 łyżeczkę oleju (makaron się nie poskleja).
Wsypujemy makaron i gotujemy. Od czasu do czasu mieszamy.
Mrożone truskawki wysypujemy do miseczki, czekamy aż troszkę się odmrożą. Dosypujemy cukier puder i miksujemy blenderem.
Schłodzoną wcześniej śmietanę ubijamy mikserem na sztywno. Ugotowany makaron odcedzamy, przekładamy na talerze. Mus truskawkowy odrobinę podgrzewamy, zimny szybko schodziłby nasze kluseczki, ciepłym polewamy makaron a na wierzchu robimy kleksa z ubitej śmietany. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz