Co będzie potrzebne:
- pierś z kurczaka - 1 podwójna
- ser żółty - 20 dkg
- papryka żółta, zielona, czerwona - po 1 sztuce
- pieczarki - 20 dkg
- jajka - 2 sztuki
- mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- mąka pszenna - 1 łyżka
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek,
- olej do smażenia
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierem kuchennym i kroimy w drobna kostkę.
Paprykę żółtą, zieloną i czerwoną myjemy, przekrawamy na pół i wyciągamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w kosteczkę.
Pieczarki płuczemy pod wodą, również kroimy z drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, na gorący wrzucamy pokrojone pieczarki i smażymy na złoty kolor często mieszając.
Na tarce o grubych oczkach tarkujemy żółty ser.
Do dużej miski wsypujemy wszystkie wcześniej przygotowane składniki, mięso, paprykę pieczarki i ser żółty. Wybijamy dwa całe jajka i wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wszystko dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem.
Na patelni rozgrzewamy olej. Na gorącym tłuszczu smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńSkonka czemu Ty tak w liceum nie gotowałaś
OdpowiedzUsuńKorzystam z przepisów
Super Robota
😁😉👍