poniedziałek, 4 marca 2013

Kotlety drobiowo-warzywne


Co będzie potrzebne: 
- pierś z kurczaka - 1 podwójna
- ser żółty - 20 dkg
- papryka żółta, zielona, czerwona - po 1 sztuce
- pieczarki - 20 dkg
- jajka - 2 sztuki
- mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- mąka pszenna - 1 łyżka 
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek, 
- olej do smażenia

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierem kuchennym i kroimy w drobna kostkę.


Paprykę żółtą, zieloną i czerwoną myjemy, przekrawamy na pół i wyciągamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w kosteczkę.


Pieczarki płuczemy pod wodą, również kroimy z drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, na gorący wrzucamy pokrojone pieczarki i smażymy na złoty kolor często mieszając. 


Na tarce o grubych oczkach tarkujemy żółty ser.


Do dużej miski wsypujemy wszystkie wcześniej przygotowane składniki, mięso, paprykę pieczarki i ser żółty. Wybijamy dwa całe jajka i wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wszystko dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem.




Na patelni rozgrzewamy olej. Na gorącym tłuszczu smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe


2 komentarze:

  1. Skonka czemu Ty tak w liceum nie gotowałaś
    Korzystam z przepisów
    Super Robota
    😁😉👍

    OdpowiedzUsuń