poniedziałek, 18 lutego 2013

Drożdżowe paluchy z kminkiem



Co będzie potrzebne: 
Ciasto
- mąka - 0,5 kg
- drożdże - 10 dkg
- szczypta soli 
- szczypta cukru
- woda - szklanka
- olej - 1 łyżka

- kminek - garść
- gruboziarnista sól - szczypta

Do miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy drożdże, sól, cukier, wszystko razem mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy olej i 400 g mąki. Ugniatamy rękoma lub mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego. 
Gotowe ciasto nie powinno lepić się do rąk, w razie czego dodajemy więcej mąki lub wody. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. 




Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z wyrośniętego ciasta formujemy w dłoniach patyczki, posypujemy z każdej strony kminkiem i gruboziarnistą solą, odrobinę dociskamy. Tak przygotowane paluchy układamy na wcześniej przygotowanej blaszce. 

Pieczemy w temperaturze 200 C aż do zarumienienia się paluchów około 10 - 15 minut.
SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz