Co będzie potrzebne:
Ciasto
- mąka - 0,5 kg
- drożdże - 10 dkg
- szczypta soli
- szczypta cukru
- woda - szklanka
- olej - 1 łyżka
- kminek - garść
- gruboziarnista sól - szczypta
Do miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy drożdże, sól, cukier, wszystko razem mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy olej i 400 g mąki. Ugniatamy rękoma lub mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego.
Gotowe ciasto nie powinno lepić się do rąk, w razie czego dodajemy więcej mąki lub wody. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z wyrośniętego ciasta formujemy w dłoniach patyczki, posypujemy z każdej strony kminkiem i gruboziarnistą solą, odrobinę dociskamy. Tak przygotowane paluchy układamy na wcześniej przygotowanej blaszce.
Pieczemy w temperaturze 200 C aż do zarumienienia się paluchów około 10 - 15 minut.
SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz