Co będzie potrzebne:
- marchew - 6 sztuk
- pietruszka - 4 sztuki
- seler - jeden mały
- ryż - dwie torebki
- jajka - 8 sztuk
- por - 1/2
- ogórek kiszony - 4 sztuki
- groszek konserwowy mini - 1 puszka
- sól, pierz,
- majonez - 6 dużych łyżek
Marchew, pietruszkę i seler myjemy, obieramy ze skórki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane warzywa wyjmujemy i studzimy.
Zimne kroimy w drobną kosteczkę.
Ogórki kiszone obieramy ze skórki, również kroimy w kosteczkę, podobnie postępujemy z białą częścią pora.
Groszek zielony wysypujemy z puszki i odcedzamy.
Jajka myjemy, wkładamy do zimnej wody i gotujemy na twardo, ostudzone obieramy ze skórki i również kroimy w kosteczkę.
Dwie torebki ryżu gotujemy w lekko osolonej wodzie. Miękki ryż wysypujemy z torebek do miseczki i studzimy.
W tradycyjnej sałatce w tym miejscy wszyscy dodaliby gotowane ziemniaki, ale ja ich nie lubię, strasznie lepią się przy krojeniu, i nie bardzo mi smakują, dlatego też zastępuje je gotowanym ryżem.
Wszystkie składniki sałatki: marchew, pietruszkę, seler, ogórek, por, zielony groszek, jajka, ryż przekładamy do dużej miski. Dodajemy majonez, odrobinę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy. Sałatkę należy spróbować i ewentualnie doprawić według własnego uznania. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz