Co będzie potrzebne:
- łopatka - 1 kg
- szynka - 1 kg
- szynka - 1 kg
- boczek - 1 kg
- marchew - 2 duże sztuki
- marchew - 2 duże sztuki
- pietruszka - 2 duże sztuki
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, sól, papryka czerwona
ostra i słodka, kminek, przyprawa do gulaszu,
- olej do smażenia
Łopatkę dokładnie myjemy. Kroimy na mniejsze kawałki, najlepiej w kostkę. Obsmażamy na patelni na złoto.
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, sól, papryka czerwona
ostra i słodka, kminek, przyprawa do gulaszu,
- olej do smażenia
Łopatkę dokładnie myjemy. Kroimy na mniejsze kawałki, najlepiej w kostkę. Obsmażamy na patelni na złoto.
Tak samo postępujemy z szynką.
I z boczkiem.
Marchew i pietruszkę tarkujemy na grubych oczkach.
Tak przygotowane warzywa podsmażamy na patelni, a następnie dodajemy do mięsa.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy wszystkie sypkie przyprawy, odrobinę przesmażamy.
Podlewamy wodą i całość przelewamy do garnka, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny.
Podlewamy wodą i całość przelewamy do garnka, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny.
Gulasz dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 2 godzin.
Podajemy gorący z kaszą lub ziemniakami, albo bułeczką. Smakuje wyśmienicie. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe, ale czasochłonny.
Stopień trudności: łatwe, ale czasochłonny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz