sobota, 11 stycznia 2020

Żeberka pieczone w ketchupie














Co będzie potrzebne: 

- żeberka - 1.5 - 2 kg 

- cebula - 3 sztuki
- musztarda ostra - 3 łyżki
- ketchup (ostry + łagodny) - po 1 szklance
- sól
- olej do smażenia 


Żeberka kroimy na mniejsze kawałki. Dokładnie myjemy w zimnej wodzie.
Tak przygotowane żeberka podsmażamy na gorącym tłuszczu na rumiano. 




Podsmażone żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego.


 
Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki.



Podsmażamy na patelni (na tym samym tłuszczu co żeberka) na rumiano.


Cebulę solimy, do podsmażonej dodajemy 3 łyżki ostrej musztardy.


Na koniec do cebuli dodajemy szklankę ostrego i szklankę łagodnego ketchupu. Całość podgrzewamy na patelni, mieszamy do połączenia się składników. Takim sosem polewamy przygotowane wcześniej żeberka.




Całość przykrywamy i pieczemy w piekarniku 1,5 godziny w 220 C.

15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrywkę. Żeberka ładnie nam się przyrumienią.




Miękkie żeberka przekładamy na talerz. Idealnym dodatkiem do żeberek jest kasza albo ryż polany gęstym sosem. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz