Co będzie potrzebne:
- jaja -4 sztuki
- ogórek kiszony - 3 sztuki
- koperek świeży
- majonez - 2 łyżki
- ocet winny - pół szklanki
- koncentrat barszczu czerwonego - 1 szklanka
- woda przegotowana - 1 szklanka
- duży słoik
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek.
Do dużego słoika wkładamy obrane jajka. Zalewamy je marynatą przygotowaną z koncentratu buraczanego, wody i octu. Jajka powinny być całe zanurzone w marynacie. Zostawiamy je tak na 12 godzin, najlepiej na całą noc w lodówce.
Rano zalewę wylewamy, jajka wyjmujemy i przekrawamy na pół.
Z jajek wyjmujemy żółtka.
Żółtka rozdrabniamy widelcem.
Ogórki kiszone obieramy ze skórki, kroimy w drobną kosteczkę.
Do rozdrobnionych żółtek dodajemy majonez i kiszonego ogórka. Całość dokładnie mieszamy.
Połówki jajek nadziewamy farszem, na każde jajko kładziemy plaster ogórka i odrobinę świeżego koperku.
Jajka wyglądają przepięknie na wielkanocnym stole, ale również i na przyjęciu. SMACZNEGO
Stopień trudności: łatwe
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz