Co będzie potrzebne:
- mielone mięso drobiowe - 40 dkg
- jaja- 1 sztuka
- bułka tarta - 2 łyżki
- bazylia - kilka gałązek
- makaron kokardki - 20 dkg
- przyprawy: przyprawa do mięsa mielonego, sól, pieprz czarny
- olej do smażenia
- drewniane wykałaczki
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jedno całe jajko, 2 łyżki bułki tartej i przyprawy.
Przypraw nie żałujemy, kotleciki powinny być wyraźne w smaku. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy.
Z mięsa robimy małe kulki, wielkości orzecha włoskiego, im mniejsze nam wyjdą tym lepiej.
Na patelni rozgrzewamy olej, na gorący wrzucamy mini drobiowe kotleciki. Smażymy na złoty kolor ze wszystkich stron.
Z gałązek bazylii odrywamy najładniejsze listki.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Na wykałaczki nadziewamy po jednym mini kotleciku, liść bazylii i kokardkę z makaronu.
Smaczna przekąska, ładnie się prezentuje na talerzu. Dobra na ciepło jaki i na zimno. Polecam.
SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz