poniedziałek, 13 maja 2019

Koreczki - mini mielone+bazylia+makaron kokardka

Co będzie potrzebne: 

- mielone mięso drobiowe - 40 dkg
- jaja- 1 sztuka
- bułka tarta - 2 łyżki
- bazylia - kilka gałązek
- makaron kokardki - 20 dkg
- przyprawy: przyprawa do mięsa mielonego, sól, pieprz czarny
- olej do smażenia
- drewniane wykałaczki


Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jedno całe jajko, 2 łyżki bułki tartej i przyprawy.
Przypraw nie żałujemy, kotleciki powinny być wyraźne w smaku. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy. 


Z mięsa robimy małe kulki, wielkości orzecha włoskiego, im mniejsze nam wyjdą tym lepiej.


Na patelni rozgrzewamy olej, na gorący wrzucamy mini drobiowe kotleciki. Smażymy na złoty kolor ze wszystkich stron.



Z gałązek bazylii odrywamy najładniejsze listki.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.


Na wykałaczki nadziewamy po jednym mini kotleciku, liść bazylii i kokardkę z makaronu.
Smaczna przekąska, ładnie się prezentuje na talerzu. Dobra na ciepło jaki i na zimno. Polecam.
SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz