Co będzie potrzebne:
- jajka ugotowane na twardo - 10 sztuk
- jajka surowe - 2 sztuki
- pieczarki - 60 dkg
- ser żółty - 20 dkg
- cebula - 1 duża
- czosnek - 3 ząbki
- majonez - 2 łyżki
- śmietana gęsta 18% - 2 łyżki
- bułka tarta - pół szklanki
- sól, pieprz, papryka słodka, majeranek
- masło - do wysmarowania foremek
- 2 prostokątne foremki
10 jaj gotujemy, studzimy, obieram, kroimy w kosteczkę.
Cebulę obieramy, kroimy jak najdrobniej, przesmażamy na złoty kolor.
Pieczarki płuczemy w zimnej wodzie, ścieramy na tarce na grubych oczkach, przesmażamy aż woda odparuje.
Czosnek obieramy, rozgniatamy i drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę.
Ser żółty ścieramy na tarce na małych oczkach.
Foremki smarujemy miękkim masłem i obsypujemy tartą bułką.
Do miski wkładamy podsmażoną cebulkę, pieczarki, czosnek, jajka.
Dodajemy majonez, przyprawy i mieszamy.
Dodajemy 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki śmietany, ser żółty, wybijamy 2 jaja. Mieszamy do połączenie się składników.
Gotowy farsz przekładamy do foremek.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy pasztet i pieczemy godzinę.
Pasztet ładnie się kroi jak całkowicie wystygnie.
Jest pyszny, idealny dla urozmaicenia codziennych kanapek, albo na świąteczny stół.
SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz