piątek, 30 września 2016

Wątróbka z gruszką

Co będzie potrzebne: 


- wątróbka drobiowa - 40 dkg
- gruszka - 2 sztuki
- olej - 2 duże łyżki
- przyprawy: pieprz czarny, sól, 

Wątróbki drobiowe oczyszczamy z żyłek i błon. Płuczemy w zimnej wodzie. 


Całe wątróbki obtaczamy w mące.


Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Smażymy wątróbkę na złoty kolor z obu stron. Uwaga, wątróbka dość mocno pryszcze podczas smażenia.



Gruszki obieramy ze skórki, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w grubsze plastry.

Do usmażonych wątróbek dodajemy gruszkę. Całość dusimy 5 minut na małym ogniu delikatnie mieszając. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli. 

Wątróbkę podałam ze świeżą bułeczką z masełkiem. Wyszła pyszna. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz