- pierś z kurczaka - 5oo g
- papryka czerwona - 1 mała sztuka
- cebula - 2 sztuki
- czosnek - 3 ząbki
- wywar warzywny - 1/2 litra
- mleko kokosowe - 1 puszka
- szczypiorek - 1/2 pęczka
- pasta TOM YUM - 30 g - jedno opakowanie (dostępna w sklepach z kuchnią świata)
- makaron ryżowy (jako dodatek do zupy)
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, przesmażamy na oliwie.
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, dokładamy do cebuli.
Do mięsa dodajemy całe opakowanie pasty TOM YUM, mieszamy wszystko i jeszcze trochę przesmażamy.
Podsmażone mięso z cebulą przekładamy do garnka.
Na tej samej patelni podsmażamy drobno posiekany czosnek z czerwoną słodką papryką.
Paprykę z czosnkiem przekładamy do garnka z mięsem, zalewamy wywarem warzywnym i gotujemy 30 minut.
Na sam koniec dodajemy całą puszkę płynnego mleka kokosowego.
Gotujemy zupę jeszcze pięć minut. Na koniec dodajemy posiekany drobno szczypiorek.
Makaron ryżowy gotujemy w lekko osolonej wodzie 5 minut (według przepisu na opakowaniu).
Do miseczek wkładamy po łyżce makaronu ryżowego. Zalewamy go gorącą zupą.
Zupa tajska jest słodko - ostra, rozgrzewająca, bardzo smaczna. SMACZNEGO
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz