Co będzie potrzebne
- marchew - 3 sztuki
- pietruszka - 3 sztuki
- seler - 1/2 lub jeden mały
- cebula - 2 sztuki do zupy i 2 sztuki do smażenia
- por - jeden mały
- natka pietruszki
- mięso z kurczaka - u mnie 2 udka
- pieprz ziarnisty,
- liść laurowy, ziele angielskie, kminek, majeranek
- warzywko - lub podobna przyprawa
- ziemniaki - 3 duże sztuki
- kiszona kapista - 0,5 kg
- boczek wędzony - 30 dkg
- olej - 2 łyżki
Mięso myjemy pod bieżącą zimną wodą, wkładamy do dużego garnka do zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia, zbieramy szumowiny.
Wszystkie warzywa myjemy i obieramy, jedną marchew i jedną pietruszkę tarkujemy na grubych oczkach a pozostałe warzywa: seler, por, pietruszkę, marchew i cebulę wrzucamy do wody w całości.
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę.
Wszystkie warzywa gotujemy razem z mięsem. Dodajemy przyprawy. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu około godziny.
Kiszoną kapustę kroimy drobniej, jak ktoś nie lubi mocno kwaśnej zupy może kapustę przelać zimną wodą.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę.
Smażymy na rumiano na oleju.
Wędzony boczek kroimy w kosteczkę i również smażymy na rumiano na odrobinie oleju.
Jak wszystkie warzywa już będą miękkie, zestawiamy zupę z ognia. Udka z kurczaka, zieleninę, włoszczyznę, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe wyjmujemy z zupy. Mięso obieramy i dodajemy do zupy, wkładamy na niej całą kiszoną kapustę i podsmażoną cebulkę z boczkiem. Przyprawiamy wszystko kminkiem i gotujemy jeszcze pół godziny aż kapusta zmięknie. Gorącą zupę przelewamy do miseczek i podajemy z kromką chleba. SMACZNEGO
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz